moonРакета, която беше изстреляна по Луната миналата година, вдигна няколкостотин килограма вода, сребро, живак и други изненадващи химикали, съобщава БиБиСи.

Според докладите ракетата, която бе изстреляна от американската космическа агенция NASA по кратера Кабеус, има изненадващи открития, включително големи количества вода под формата на лед, въглероден диоксид, амоняк, сребро и живак.

„Това място изглежда като съкровищница на елементи и съединения", заяви планетарният геолог Петър Шулц от Университета Браун на Родезийските острови.

По време на мисията LCROSS ракетата беше изстреляна по тъмния замръзнал кратер, а сателит измери спектъра на праха, който се вдигна.

Около 5.6% от общата маса на Кабеус е замръзнала вода, смятат учените на NASA. Среброто вероятно е в малки частици, които не може да се добиват. Живакът е бил в големи количества.

„Неговата токсичност може да представлява спънка пред човешките изследвания", подчертават учените.

Източник: http://www.bbc.co.uk/

 

Любопитно

„Израстваш с книги за пирати, каубои, космонавти и тъй нататък и тъкмо като си решил, че светът е пълен с невероятни неща, ти казват, че всъщност е гъчкан с умрели китове, изсечени гори и радиоактивни отпадъци, дето после се моткат с милиони години.. Мене ако питате, човек хич не си струва да пораства голям…” Тери Прачет

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube