planet_sun_systemАстрономи са открили първата планета, намираща се извън Млечния път, съобщава БиБиСи.

Според данните научените планетата е малко по-голяма от Юпитер и обикаля около звезда на 2 000 светлинни години от Земята.

Астрономи са открили планетата с телескоп, който е собственост на лаборатория в Ла Сила в Чили, разположена на 2 400 метра надморска височина на около 600 км северно от столицата Сантяго.

Планетата се намира твърде близо до звездата, около която се движи и е преживяла фаза, при която нейното Слънце е претърпяло огромно нарастване, след като то изчерпало основните си запаси водородно гориво, позната като етап "червен гигант" от звездната еволюция.

Откритието е особено интригуващо като се има предвид далечното бъдеще на собствената ни планетна система, тъй като Слънцето също се очаква да се превърне в червен гигант след около 5 милиарда години, посочва изследователят Джони Сетиаван от Института за астрономия "Макс Планк".

Предполага се, че откритата планета е твърде гореща, защото се намира в твърде близка орбита до звездата, извършвайки една обиколка около нея за 16 дни и най-вероятно е към края на живота си.

Възможно е звездата вече да е погълнала други планети от своята орбита, което би довело до ускоряване на движението й. Това означава само едно - времето на планетата изтича.

Източник: http://www.bbc.co.uk/

planet_sun_system

Любопитно

В средата на Млечния път се намира супермасивна черна дупка, която е с 4 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube