moon-earthМощното земетресение в Япония не е било провокирано от положението на Луната спрямо Земята, смятат сеизмолози от Руската академия на науките, пише електронното издание Нюз.Ру.

По-рано днес беше изказано предположение, че стихийното бедствие е станало, защото Луната в този момент е разположена от десетилетия наред в най-близка точка на своята орбита до Земята и нейната маса оказва въздействие върху литосферата на планетата.


Руският сеизмолог Александър Мараханов счита, че е малко вероятно предизвиканите от Луната приливно-отливни сили да са повлияли, защото земетресенията са резултат на дълбоки тектонични процеси дори не в земната кора, а в мантията.

През следващата неделя, на 19 март, Луната ще се доближи до Земята на дистанция 356,600 км, което се случва веднъж на няколко десетилетия. Тогава спътникът ще мине край Земята със 7 хиляди км по-близо от обичайното, посочват астрономите. Максималното отдалечаване на Луната от земята пък е 406,395 км

Според тях в този момент Земята наистина може да усети върху себе си максимално възможно влияние на лунно-слънчев прилив. Според тях може да се очаква неголямо засилване на честотата на земетресенията около 19 март, но няма причина за нещо катастрофално.

Източник: news.ru

Любопитно

Юпитер е 1000 пъти по-голям от Земята.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube