jupiter-venus-front1Тази вечер и утре (13-14 Март 2012) планетите Юпитер и Венера ще достигат най-близкото разстояние помежду си в нощното небе, като на 14 Март точно в 7:55 ч ще бъдат най-близо една до друга. Те ще се обединят и ще представят ефектно зрелище в западната част на небето, съобщава BBC. След това, постепенно ще се отдалечат една от друга.

 

 Въпреки че са на огромно разстояние една от друга в космическото пространство, двете най-ярки планети на небосклона ще се сближат на разстояние от едва няколко градуса. Двойката ще може да бъде видяна довечера, малко след залез слънце в посока запад-югоизток и то с просто око.

Венера е по-ярката от двете. До края на месеца Юпитер ще бъде виждана как преминава в линия след нея. Мрежата от телескопи Slooth излъчва съединението на живо в интернет от тази сутрин.

jupiter-venus

Последните седмици са активен период за любителите на небесни явления. Миналият понеделник Марс се приближи най-много до Земята от две години насам. През Февруари Луната беше наблюдавана да се присъединява към небесния танц на тази планетарна двойка, като се качи нагоре и премина снижаващия се Юпитер и след това Венера. Най-очакваното небесно явление през 2012 г. ще се случи в началото на Юни, когато Венера ще направи преход и ще се появи в някои места на наблюдение на Земята, преминавайки през Слънцето.

VenusJupter-NG

Любопитно

"Всяка достатъчно напреднала технология не се различава по нищо от магията." Артър Кларк

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube