asteroid-threat-frontАмериканската космическа агенция NASA съобщи, че в опасна близост до Земята се намират около 4 700 астероида. Данните са приблизителни и могат да варират с 1 500 обекта нагоре или надолу.

Това са най-новите цифри, с които NASA разполага за опасните космически обекти. Те са получени чрез супермодерния инфрачервен телескоп Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE).

За да бъде определен един космически камък като опасен за нас, той трябва да отговаря на определени условия. От NASA са решили, че обектите трябва да са на не повече от 8 милиона километра от Земята и да са с диаметър не по-малък от 100 метра, за да бъдат включени в статистиката. Астероидите с подобни размери са достатъчно големи, за да преживеят огнения ад при навлизането в земната атмосфера и ако паднат в гъсто населен район биха могли да предизвикат огромно бедствие.

Данните са в резултат от мисията NEOWISE на телескопа WISE. Към момента се смята, че са засечени едва 20-30% от всички потенциално опасни за Земята обекти. Все пак е поставена добра основа за установяване на повечето от астероидите, които ни застрашават от космоса.

Освен като опасност, летящите из космоса обекти вече се възприемат и като примамлива цел за минна дейност. На много от тях има ценни полезни изкопаеми, които се срещат рядко на Земята и могат да бъдат използвани от нашата цивилизация.

nasa-4700-asteroids-threat-earth

Източник: NASA

Любопитно

Орбитите на повечето астероиди преминават между орбитите на Марс и Юпитер.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube