google-data-arts-team-2Подразделението на интернет гиганта Google, носещо името Google Data Arts Team, стартира проект, чрез който потребителите вече могат да направят виртуална разходка из част от Млечния път, като достигнат до Слънчевата система.

Презентацията (вижте видеото) съдържа 100 хиляди звезди, като за 87 от тях са посочени и имена. 3D-картата е създадена с помощта на данни от NASA и ESA (Европейската космическа агенция).

С промяна в мащаба на изображението, потребителите могат да достигнат до Слънцето и да го разгледат от сравнително близко. Музикалният съпровод е написан от Сам Хълик, работил по саундтрака на игрите от сериите Mass Effect и Baldur's Gate.

Целта на разработчиците е да покажат на потребителите колко огромна е галактиката, в която се намират Земята и Слънчевата система, и колко безкрайна е Вселената, изпълнена със секстилиони звезди.

Проектът може да бъде видян на сайта http://workshop.chromeexperiments.com/stars/, който още е в процес на разработване.

 

Любопитно

Вярва се, че астероидите и кометите са много стари останки, образувани с формирането на Слънчевата система (преди около 4 милиарда години!).

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube