CoRoT Sol 1Далечна звезда, която е двойник на Слънцето, заради сходната им маса и сходния им химически състав, но е с 2 милиарда години по-древна от него, може да предскаже бъдещето на нашата планета, заявиха бразилски астрономи, цитирани от ЮПИ.

Ако Слънцето еволюира по същия начин като новооткрития му двойник, кръстен CoRoT Sol 1, цялата вода на Земята ще се изпари, увериха астрономите.

CoRoT Sol 1 е най-далечният от т.нар. слънчеви двойници в Млечния път.

За 3 милиарда години слънчевата радиация може да се увеличи и земната повърхност да се нагорещи до такава степен, че да е невъзможно там да съществува вода в течно състояние, поясни Жозе Диаш от университета на Rio Grande do Norte.

CoRoT Sol 1 е смятан за двойник на Слънцето заради сходната им маса и сходния им химически състав.

Двойникът се намира на разстояние от 6,7 милиарда години, а радиацията му е по-силна в сравнение със слънчевата.

Астрономите използвали спектограф на телескоп в Хавай, за да определят възрастта на звездата и ротационния й период, който е 29 дни, т.е. с около един ден по-къс от слънчевия.

Астрономите увериха, че двойниците на Слънцето са важни, защото едната звезда може да е като моментна снимка на бъдещото на другата.

Любопитно

"Съществува една теория, според  която, ако някой някога открие какво представлява Вселената и защо я има, тя моментално ще изчезне и на нейно място ще се появи нещо още по-странно и необяснимо.

 Съществува и една друга теория,  според която това вече се е случило.” Дъглас Адамс

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube