(NASA / JPL-Caltech) Млечния път като художествено тълкувание въз основа на данни на ЕСО проучване на VISTA телескоп.Американски астрономи откриха галактика отдалечена на 30 милиарда светлинни години от Земята.

Това е най-далечната галактика, откривана досега.

Откритието е направено с телескопа „Хъбъл", който е базиран в околоземна орбита.

Изследователите подчертават, че поради голямата  отдалеченост на новооткритата галактика, светлината й, уловена от „Хъбъл", е излъчена в  космическото пространство едва 700 милиона години след Големия взрив, положил началото на нашата Вселена. Учените напомнят също ,че тя е „родена" преди приблизително 13,8 милиарда години, и гледайки към тази галактика могат да се видят "бебешките" години на вселената. Астрономите никога не са намирали галактики по-стари от тази.

"Бяхме развълнувани и разочаровани едновременно", каза Стив Финкелщайн, астроном от Университета на Тексас, който е направил наблюдения.

Новооткритата галактика е кръстена z8_GND_5296. Тя е богата на метали. В нея  процесите на формиране на звезди от космическите  газове и прах протичат значително по-бързо отколкото в нашия Млечен път, отбелязват учените от Тексаския университет.

Източник: Nature

z8 GND 5296-nai-starata-galaktika-namirana-dosega

z8_GND_5296

Любопитно

Малцина знаят, че медузите - това са изгубените контактни лещи на кашалотите!:-)

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube