opportunity.mars.rover.2.1Марсоходът Opportunity е открил следи от вода в кратера Индевър, разположен на марсианския екватор, чиито химически състав и температура са били благоприятни за зараждане на живот преди около 3.7 милиарда години.

Припомняме, през март миналата година марсоходът Curiosity намери доказателства з това, че в миналото на Червената планета е имало благоприятни условия за живот - течна и почти неутрална вода.

В нова публикация в списание Science изследователят Реймън Арвидсън от университета „Вашингтон" в Сент Луисе и колегите му съобщават, че кратерът Индевър е наводняван два пъти, като химическият състав, температурата и другите свойства на водата са били съвсем различни в двата случая.

Горният слой на наслоенията от глина в кратера показва пълно съответствие с досегашните представи за марсианската водата - силно киселинна и наситена с минерали, което я прави неблагоприятна за живот.

Марсоходът обаче е успял да намери на хълма Матиевич късче от Индевър с по-древен произход, чийто състав се различава радикално от този на горния слой. Наличието на високи дози желязо и алуминий показва, че изследваният материал е формиран на дъното на воден басейн с ниска, дори неутрална киселинност. В такива условия би могъл да се зароди живот.

Според авторите на статията, по-старият утаечен слоя е формиран още преди образуването на кратера Индевър и е бил затрупан под слой скали, изхвърлени след сблъсък на астероид с повърхността на Марс.

Източник: BussinesWeek

opportunity.mars.rover.1

Марсоходът Opportunity в търсене на вода на Червената планета.

 opportunity.mars.rover.2.1

Любопитно

„Израстваш с книги за пирати, каубои, космонавти и тъй нататък и тъкмо като си решил, че светът е пълен с невероятни неща, ти казват, че всъщност е гъчкан с умрели китове, изсечени гори и радиоактивни отпадъци, дето после се моткат с милиони години.. Мене ако питате, човек хич не си струва да пораства голям…” Тери Прачет

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube