curiosity.marsПланината Шарп (Mount Sharp) на планетата Марс може да се е формирала в голямо езеро преди милион или дори десетки милиони години, според данни предадени от марсохода Curiosity.

Апаратът е открил в скалите на петкилометровата планина различни слоеве, някои от които са се образували под въздействието на вода и вятър.

Характерът на слоевете предполага, че през различни периоди езерото ту се е появявало, ту е изчезвало.

Това би могло да означава, че преди около 3.5 милиарда години на Марс е имало високи температури и влажност, т.е че този период е значително по-късен, отколкото се предполагаше.

Според учените, новите данни показват, че езерата на Марс са просъществували по-дълго, отколкото се предполагаше досега.

mars.lakes

Снимки от Свалбард, Норвегия, които показват как този процес на появяване и изчезване, щеше да създаде планината Шарп на Марс.

Източник: cnet.com, nasa.com

 

Любопитно

„Израстваш с книги за пирати, каубои, космонавти и тъй нататък и тъкмо като си решил, че светът е пълен с невероятни неща, ти казват, че всъщност е гъчкан с умрели китове, изсечени гори и радиоактивни отпадъци, дето после се моткат с милиони години.. Мене ако питате, човек хич не си струва да пораства голям…” Тери Прачет

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube