dupka.v.gvatemalaРоманът на Жул Верн "Пътуване до центъра на Земята", както и редица филми, определяни като фантастика, се сториха като съвсем реална възможност на стотици гватемалци, когато огромна дупка с дълбочина над 60 м се отвори в центъра на столицата Гватемала.

Това се случи през 2007 г.

Затова, когато на 29 май втора гигантска пропаст зейна само на два километра от предишната, ситуацията вече приличаше на кошмарно дежа вю.

Този път размерите й са 20 м в диаметър и дълбочина над 30 м.


Съвсем като на кино тя погълна триетажна фабрика за дрехи. Според очевидци поне един човек, който се е намирал в нея, е загинал. Властите обаче не съобщиха официално за жертви.

Зданието изчезна напълно и дори не се вижда в пропастта.

dupka.v.gvatemala2Причината за отварянето на бездната най-вероятно е първата за годината тропическа буря Агата, която удари Гватемала и съседен Салвадор през почивните дни.

Падналите дъждове от почти метър на кв. м. и силните ветрове предизвикаха огромни кални свлачища. Само в Гватемала жертвите на бурята са поне 120, а 53 се водят за изчезнали.

Преди бурята и само два дни преди отварянето на пропастта, пък друго бедствие се стовари над страната - изригнаха два вулкана.

"Мога да ви кажа какво не я е причинило (дупката), не е геоложки разлом и не е земетресение, - казва Давид Монтеросо, геолог от националната агенция по борба с бедствията. - Само това знаем. Ще трябва да се спуснем (в нея)".

dupka.v.gvatemala3


Прокрадват се идеи, че трафикът на тежки камиони през квартала може да е допринесъл за бедствието. Властите вече признаха, че от поне пет години има оплаквания от земни пропадания.

Геолози пък твърдят, че почти идеално кръглата форма на дупката предполага, че на това място е съществувала пещера.

Преди три години само на няколко пресечки от сегашната яма зейна друга, дори още по голяма - 60 м в диаметър и дълбочина над 100 м. Тогава в земята изчезнаха няколко къщи и загинаха трима души, а според властите причините са били силните валежи и теч на канал.

Вижте кадри от дупката, отворила се през 2007 г.:
{youtube}5QT46LGcz9w{/youtube}

Източник. cnn.com, vesti.bg

Любопитно

"Хаосът се намира в изобилие тъкмо там, където някой се опитва да въведе ред. И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-способен организатор." Тери Пратчет

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube