Печат

Учени от университета на Ливърпул са създали "drywater_suhavoda". Веществото наподобява пудра-захар и може да революционизира начина, по който се използват химически вещества, информира greentech.bg.

Всяка частица от "сухата вода" съдържа капчица вода, обвита от песъкоподобно покритие от силициев двуокис. Всъщност 95% от сухата вода си е „мокра" вода.


„Сухата вода" може да се окаже полезна за съхраняване на метан и разширяване на енергийния потенциал на природния газ. Тестовете показват, че тя е повече от 3 пъти по-добра в усвояването CO2, отколкото обикновената вода.

Другo приложение на „сухата вода", демонстрирано от екипа, е използването й като катализатор за ускоряване на реакциите между водород и малеинова киселина. Това взаимодействие дава янтарна киселина - ключова суровина, широко използвана в лекарства, хранителни съставки и потребителски стоки.

Обикновено за създаването й трябва да се смесят и разбъркат водород и малеинова киселина. Но това не е необходимо при използването на частици суха вода, съдържащи малеинова киселина, което прави процеса екологичен и енергийно ефективен.

Технологията може да се адаптира за създаване на емулсии във вид на сух прах, смеси от два или повече вида несмесваеми течности като например олио и вода. Сухите емулсии пък могат да направят по-безопасно и по-лесно съхраняването и транспортирането на потенциално опасни течности.

Източник: http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/7964109/Scientists-create-dry-water.html