m83-pinwheel-galaxyNASA наскоро пусна снимка от Spitzer Space Telescope, който показва спираловидната галактика М83, известна също като Южното колело. Астрономите смятат, тази галактика е по-малката версия на нашия Млечен път, ако имахме възможност да го погледнем отвън.

Напомняйки на коледен венец, инфрачервената снимка показва в зелено спиралните ръкави на галактиката, съставени от прах, а червено-белите участъци представляват звездни струпвания.

 

Изображението, показва близката галактика Messier 83 или M83 за по-кратко. Това е спираловидна галактика, намираща се на около 15 милиона светлинни години, в съзвездието Хидра. Наричана още Южното колело, галактика М83 има сходен външен вид с М101, друга спираловидна галактика, но тя се намира в по-южната част на небето, откъдето носи и името си. M83 има размер на малко по- голям от половината на Млечния път и е със приблизително еднаква галактическа структура.

Подобно на Млечния път, повечето звезди в M83 са разположени върху тънък диск от прах и газ, от който излизат големи спирални ръкави. Спиралните ръкави са места, където дискът е малко по-плътен и наситен с повече звезди и газ, и с повече звездни струпвания. Там където има звездни формации, могат да се забележат много ярки, но с кратък живот звезди и значителни струпвания прах (в зелено и червено на снимката). М83 принадлежи към цилиднрично спираловидните галактики, тъй като централната й издутина, съставена от звезди и прах има компонент, който изглежда като сфера и компонент, който наподобява решетка.

Това изображение е направено от всички четири инфрачервени детектори на борда на WISE. В различните нюанси на синьо представлява инфрачервена светлина с дължина на вълната от 3.4 и 4.6 микрона, което от своя страна е предимно светлината от звездите. А зеленият и червеният цвят представляват светлина с дължина на вълната 12 и 22 микрона, което пък са предимно емисии топъл прах.

Любопитно

В средата на Млечния път се намира супермасивна черна дупка, която е с 4 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube