Kepler22b-PlanetНАСА потвърди, че космическата мисия „Кеплер" е открила първата планета, подобна на Земята, която се намира в обитаема зона.

На повърхността на планета „Кеплер-22b" може да съществува вода в течно състояние, съобщава Риа Новости.

„Кеплер-22b" се намира на 600 светлинни години от Земята и е най-малката открита планета в орбита в обитаема зона.

Т.нар. „обитаема зона" или „зона на живот" се нарича районът около звезда, в който температурата не е нито прекалено висока, нито прекалено ниска, за да съществува вода в течно състояние - необходим елемент за възникване на живот.

„Кеплер-22b" е с радиус приблизително 2,4 пъти по-голям от този на Земята и има период на въртене 290 дни около подобна на Слънцето звезда, която обаче е по-малка и по-студена. Предстои на учените да изследват дали повърхността на планетата е скалиста, газообразна или течна по състав.

„Това е голяма стъпка към откриването на близнак на Земята", казва Дъглас Хъджинс - учен от НАСА, работещ по програмата Кеплер в щаба на космическата агенция във Вашингтон.


„Резултатите от Кеплер продължават да доказват важността на мисията на НАСА, която цели да отговори на някои от най-големите въпроси за мястото ни във Вселената", допълва Хъджинс.

Ръководителят на мисията Уилям Боруки е кръстил Кеплер-22b „Коледна планета", тъй като тя е открита на 22 декември. „Това е невероятен подарък", посочва Боруки.

Ако на планетата същестува повърхност, тя би имала много благоприятна температура от около 70 градуса по Фаренхайт (21 по Целзий), изтъква ученият и пояснява, че „Има добри шансове повърхността да е скалиста". „Нямаме такива планети в нашата слънчева система", допълва ръководителят на мисията Кеплер.

Мисията Кеплер стартира на 6 март 2009 г, и до сега е изследвала над 156 000 звезди.

Източник: РИА Новости

Любопитно

Венера е единствената планета в Слънчевата система, която се върти по часовниковата стрелка.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube