matterГрупа канадски физици са съобщили, че е открито ново състояние на материята, което до сега не е било известно. Очаква се, че това откритие може да окаже сериозно влияние върху технологичните процеси при производството на електроника.

Изследователите от Университета McGill наричат новото състояние на веществата квази триизмерно, електрон, кристално. В това си състояние веществото започва да прилича на съвременните транзистори, които се използват в процесорите.


Работейки с едни от най-чистите от химична гледна точка полупроводници, които са охладени до температура близка до абсолютната нула изследователите са открили, че електроните приемат структурата на квази триизмерна решетка, а самото вещество е станало най-силният на света магнитен материал.

Канадските специалисти казват, че при обикновени условия електроните представляват двумерна структура вътре в полупроводниковия материал, но при определени условия те се трансформират в квази триизмерна система и това е принципно ново откритие, за което даже и на теория не е било известно.

"Строго казано, това не е точно триизмерна решетка, а междинно състояние, което е съвсем нов феномен. Очевидно, че на база на това откритие ще бъдат изградени няколко нови теории във физиката на елементарните частици", казва Guillaume Gervais, който е физик от Университета McGill.

Любопитно

Пръстените на Сатурн се състоят от частици лед, прах и скали, като някои от тях са с размер колкото песъчинка, а други дори по-големи от небостъргачи.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube