Чиста наука

antsОтрядите на Темноторакс са от по четирима воина, които се вмъкват през вратата на противниковата колония, прикривайки се с химически средства, за да не бъдат разпознати като врагове.

Германски биолози откриха в САЩ непознат вид мравка, която улавя някои от братовчедите си, за да ги превърне в роби, като използва техники на инфилтриране, достойни за нинджите.

Прочети още...

Glacier.2004.smallВековни замръзнали разстения отпреди Малката ледникова епоха - преди 400 години, се съживиха при топенето на ледниците, съобщи Би Би Си.

Експериментът е показателен за възстановяването на екосистемите от цикличните продължителни периоди на застудяване и заледяване на планетата ни.

Растенията са бриофити, а пробите са взети от екип от специалисти от университета в Алберта, които изследвали района край ледника Тиърдроп в канадския север.

Прочети още...

originalВоенноморските сили на САЩ демонстрираха най-новото си въоръжение - лазерно оръдие, което може да сваля безпилотни самолети и да изважда от строя плавателни съдове, съобщава NBC News.

Изработката на прототипа на т.нар. лазерна оръжейна система (LaWS), монтиран на борда на разрушителя „Демпси", е струвала 32 млн. долара.

 

Прочети още...

clouds-frontВисочината, на която се движат облаците вече десет години спада. Това сочи изследване, проведено от Роджър Дейвис в Университета в Оукланд, Нова Зеландия.

Истината е, че наблюдавания времеви период е твърде кратък, за да се приеме за постоянна тенденция, но ако по-нататъшните изследвания покажат, че облаците продължават да се снижават, това ще окаже много важно влияние върху глобалните климатични промени. Облаците, които са по-ниско в атмосферата, биха позволили на Земята да се охлажда по-ефективно, компенсирайки част от затоплянето, причинено от парниковите газове.   

Прочети още...

OccamБръсначът на Окам (Occam's Razor) е най-разпространеното наименование на принципа за простотата в науката. Съгласно този принцип, от множеството теории, които обясняват един и същ проблем еднакво добре, за предпочитане е най-простата, т.е. тази, която използва най-малко предположения.

Допълнението “бръснач” е метафора: Най-простото обяснение е за предпочитане, останалите се изрязват като с бръснач. Бръсначът на Окам днес е основен принцип в научната методика.

Прочети още...

ice-ocean-blueКолко студена може да стане преди да замръзне?


За водата отговорът е -48 C (или -55 F). Изследователи от Университета в Юта открили, че това е най-ниската температура на течната вода, преди да се превърне в лед.

Ако се върнем отново в училище, всички ние знаем, че водата при нормални атмосферни условия замръзва при 0 C (или -32 F), но това важи единствено и само за не напълно чиста вода.

Прочети още...

e-coliРазновидността на бактерията ешерихия коли, е напълно нов щам, който не е наблюдаван никога досега, съобщи в четвъртък 02.06.2011г. Световната здравна организация (СЗО).

Първоначалният генетичен анализ показва, че това е мутация между две различни групи на бактерия ешерихия коли – ентероагрегативна еширихия коли и ентерохеморагична ешерихия коли, и има агресивни характеристики.

Прочети още...

gravitacionen-kartof1На пръв поглед прилича на огромен цветен картоф, носещ се в космоса.

В действителност това е създадена от компютър форма, изобразяваща как би изглеждала планетата, ако формата й се промени така, че във всяка точка да има една и съща гравитация.

Може да звучи объркващо, но ако на този доста крив "геоид" пуснете едно топче, то няма да помръдне, защото - образно казано - за него няма "нагоре" и "надолу". Това е и формата, която би приела водата в световния океан, ако нямаше течения, ветрове и вълни.

Прочети още...

virus1Вирусите са променили курса на човешката еволюция, твърдят италиански учени. Те са на мнение, че откритието им може да помогне при разработката на по-добри лекарства и ваксини.


Изследователите са установили над 400 различни мутации в 139 гена, които играят роля при риска хората да прихванат вируси. Това може да обясни защо някои хора преминават през сезона на гриповете здрави докато други изглежда се заразяват от всеки микроб покрай тях.

Прочети още...

Топ 5 открития на годината са:

Ardipithecus ramidus на 4,4 млн. години бе обявен за най-голямото откритие на отиващата си година в класация на научното сп. "Сайънс".

Изнамирането на досега неизвестни пулсари (изключително компактни и бързо въртящи се неутронни звезди със силно магнитно поле) от телескопа "Ферми" на НАСА, сред които и такъв на 4600 светлинни години разстояние от Земята.

Прочети още...

Любопитно

„Израстваш с книги за пирати, каубои, космонавти и тъй нататък и тъкмо като си решил, че светът е пълен с невероятни неща, ти казват, че всъщност е гъчкан с умрели китове, изсечени гори и радиоактивни отпадъци, дето после се моткат с милиони години.. Мене ако питате, човек хич не си струва да пораства голям…” Тери Прачет

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube