originalВоенноморските сили на САЩ демонстрираха най-новото си въоръжение - лазерно оръдие, което може да сваля безпилотни самолети и да изважда от строя плавателни съдове, съобщава NBC News.

Изработката на прототипа на т.нар. лазерна оръжейна система (LaWS), монтиран на борда на разрушителя „Демпси", е струвала 32 млн. долара.

 

Оръдието използва електричество. Един изстрел с него струва едва около 1 долар - частица от стойността на един конвенционален снаряд.

На видеозаписът (виж по-долу), разпространен от ВМС на САЩ, се вижда как лазерното оръдие поразява безпилотен самолет над залива на Сан Диего в Калифорния.

По план през лятото на следващата година системата трябва да бъде инсталирана на борда на десантния кораб „Понс", който действа в Персийския залив.

lazerno-orujie-usa

Говорител на ВМС определи LaWS като „революционна технология, която дава на флота изключително достъпно, многоцелево оръжие и големи възможности и несравнима прецизност, насочване и контрол".

Експерти обаче сочат и слабости в новата система, включително опасността лазерният лъч да порази сателит или летателен апарат. Системата е уязвима и на дъжд и мъгла.

Любопитно

Кометата Халей се появява всяка 76та година.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube