More... Пътуване във времето    

Пътуване във времето

Често идва ден, когато научната фантастика престава да бъде такава…

More...
More... 10 географски чудеса    

10 географски чудеса

10 географски чудеса  

More...
More... 10 от най-странните неща във вселената    

10 от най-странните неща във вселената

10 от най-странните неща във вселената. Очаквайте отделна статия с…

More...
More... Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея    

Codex Gigas - Библията на дявола - разгадаване на мистерията около нея

Международен екип от учени, разгадава тайната на Codex Gigas във…

More...
More... Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?    

Защо животните в едно стадо винаги гледат в една посока?

Планетата ни, както вероятно знаем, е гигантски магнит. Затова компасите…

More...
More... рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие    

рдеа на букивте в енда дмуа не е от зенанчие

Сепорд  писхлоози от увентеириста Кмерибдж, рдеа на букивте в енда…

More...
More... 2 = 3, какво става?    

2 = 3, какво става?

2=3 a.a = a.b , нека изведим  от двете страни …

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2012 JoomlaWorks Ltd.

mars-1.colonyВече над сто хиляди души са подали заявки за участие в проекта „Марс 1”.
Отборът на участниците бе открит през април тази година. Проектът предполага изпращането на експедиция за колонизиране на Марс, която няма да се завръща на Земята. Според плановете на организаторите първите хора трябва да се окажат на Червената планета след десет години. До юли 2015 г. ще бъдат избрани 24 кандидати и през следващите седем години те ще се подготвят за полета в екипи по четирима души.

Милиардерът Елън Мъск, съосновател на компанията SpaceX, вижда на Марс колония, в която ще живеят около 80 000 души. Мъск е пресметнал, че пътуването на всеки колонизатор към Червената планета ще може да се осъществи за половин милион долара, които ща са за сметка на пътешественика.

 

Колонията на Марс няма да е просто изследователски проект. А половин милион долара са цената на еднопосочния билет. Колонизирането на планетата, според идеята на Мъск, трябва да бъде съвместна дейност на правителствата и на частни инвеститори.

Според сметките, докато създаването на колонията стане възможно, на Земята вече ще живеят 8 млрд. души и един на сто хиляди ще бъде готов да замине за Червената планета. Нещо повече – ще бъде в състояние да си го позволи.

Началото на амбициозната програма за заселването на Марс трябва да бъде положена от група, не по-малка от 10 души, които ще заминат там с голяма многоцелева ракета, работеща с течен кислород и метан. Пред Кралското авиационно общество в Лондон на 16 ноември Мъск заявил, че на Червената планета може да се основе самоподдържаща се цивилизация, която с времето ще прерасне в нещо наистина голямо.

Заедно с първите колонизатори на Марс ще бъде изпратено и голямо количество оборудване. Освен това основателите на човешката цивилизация ще вземат със себе си и материали за строителството на оранжерия. Тя ще бъде херметизирана и в нея ще се отглеждат растения.

Милиардерът твърди, че според него реализацията на проекта не предвижда използването на космически станции Cycler, тъй като те ще оскъпят проекта. Няма да се използва и корабът Dragon – единственият използваем товарен космически кораб, способен да се връща на Земята. На въпроса ще се осъществява ли доставката с многоцелева ракета MCT (Mass Cargo Transport или Mars Colony Transport), която се разработва от инженерите на SpaceX, Мъск отговаря: „Възможно е.”

Общата стойност на проекта по първоначални изчисления е 36 млрд. долара, което Мъск смята за приемливо. Не е трудно да се пресметне, че печалбата от продажба на билети ще е 4 милиарда.

Мъск обаче не споменава дали мащабното колонизиране ще бъде част от проекта Mars One, който предвижда изпращането на първите четирима доброволци с еднопосочен билет към Червената планета през 2023 г. Събитието ще се излъчва в най-голямото в историята на телевизията риалити шоу, а колонията на Марс периодично ще се попълва.

Проектът Mars One накратко

През 2013 г. ще започне подборът на бъдещи космонавти, които никога няма да се върнат на Земята. Те ще се тренират в построени за тях копия на марсианското селище.

През януари 2016 г. към Марс ще излети първата мисия с 2,5 т храна на борда. През същата година ще бъде пуснат и спътник за връзка с Марс.

През 2018 г. към Марс ще се отправи робот, който, пътешествайки по планетата, ще избере най-доброто място за колонията.

През 2021 г. ще бъде построен 6-каспулен модул за живеене.

За 14 септември 2022 г. е предвиден стартът на космонавтите, а пристигането им на Марс се очаква през април 2023 г.

През юни 2025-а към тях ще се присъедини втората група.

Към 2033 г. на Марс вече трябва да има поне 20 души и колонията да продължи да се разраства.

mars 2

Източник: cnn.com

Любопитно

"Въображението е много по-важно от знанията"

Алберт Айнщайн

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube