venus transit frontЯвлението транзит (преминаване или пасаж) на Венера пред диска на Слънцето се наблюдава, когато планетата Венера е в долно съединение и в същото време е близо до един от възлите на орбитата си. Ако тези две условия са изпълнени, Венера лежи на права линия между Земята и Слънцето и се наблюдава явлението транзит на Венера.

Това е изключително рядко явление, тъй като орбиталната равнина на Венера е наклонена на 3,4 градуса и не винаги двете условия – планетата да е едновременно в долно съединение и в орбитален възел са изпълнени. Поради тази причина, транзитът на Венера се повтаря през 8, 122, 8, 105, 8, 122 години и т.н.

За първи път това явление е наблюдавано от астрономите Джереми Хоррокс и Уилям Крабтрий на 4 декември 1639 г. 122 години по-късно, на 6 юни 1761 г. руският учен Михаил Ломоносов, наблюдавайки поредния транзит на Венера, открива атмосферата на Венера. Стойността на астрономическата единица (средното разстояние от Земята до Слънцето), а с това и размерите на Слънчевата система, са определени за първи път с много висока точност също по наблюдения на това рядко явление.

Последният транзит на Венера бе наблюдаван на 8 юни 2004 г. И сега, след 8 години, той ще се наблюдава на 6 юни 2012 г. Следващият транзит на Венета ще бъде след 105 години, на 11 декември 2117 г., обаче той няма да се вижда от нашата страна, а този, който ще може да се вижда от България ще бъде на 8 декември 2125 г.

bird flies during transit of venus 

Причината транзитът на Венера да се наблюдава само през началото на юни или началото на декември е, че единствено тогава Венера се намира в един от орбиталните си възли (точки на пресичане на орбитата на Венера с Еклиптиката - равнината, в която лежи земната орбита).

На 6 юни 2012 г. цялото явление ще се вижда от Тихия океан, Източна Азия и Източна Австралия. Жителите от Северна и Централна Америка и от северната част на Южна Америка ще могат да видят началото на транзита, а тези от Европа, Западна и Централна Азия, Източна Африка и Западна Австралия - края на явлението.

Транзитът на Венера ще започне с първи контакт в 01:10 ч. (българско официално време), когато дискът на Венера максимално ще се докосва до този на Слънцето. Вторият контакт ще настъпи в 01:28 ч., когато Венера ще се докосва вътрешно до Слънцето и целия диск на планетата ще се забелязва като малка черна точка на фона на Слънцето.

Максималното ъглово сближение на центровете на Венера и Слънцето ще бъде в 04:30 ч. Третият контант ще настъпи в 07:32 ч., когато Венера ще достигне противоположния край на диска на Слънцето и отново ще се докосва вътрешно до него, а четвъртият контакт ще настъпи в 07:50 ч., когато диска на Венера ще се допира външно до този на Слънцето, с което ще завърши явлението. От България транзитът на Венера ще започне да се вижда с изгрева на Слънцето в 05:55 ч.

За наблюдателите от Шумен, Слънцето ще изгрее в 05:41 ч., третият контакт ще настъпи в 07:18 ч., а минути преди това ще се наблюдава „Ефектът на черната капка" – Венера ще придобие формата на дъждовна капка. Това е един оптичен феномен. Четвъртият контакт ще бъде в 07:36 ч. и секунди след това ще може да се наблюдава "Ефектът на Ломоносов" - силно проблясване от атмосферата на Венера. Благодарение именно на този ефект Михаил Ломоносов открива атмосферата на Венера.

При наблюдение на Слънцето и явленията, в които то участва задължително се използват специални предпазни слънчеви филтри, които 100% спират ултравиолетовата и 99,9% отслабват видимата светлина от Слънцето. Ако се използват инструменти – като бинокъл, далекогледна тръба или телескоп – филтрите винаги се поставят пред обектива. В никакъв случай не бива да се използват стъкла за маска на електрожен, опушени стъкла или други ръчно изработени слънчеви филтри, тъй като те не спират опасните лъчи от Слънцето, а и всеки момент могат да се надраскат или повредят и да пропуснат опасно висок интензитет светлина! Пазете очите си!

При ясно небе, Астрономическият център "Проф. дфмн Владимир Шкодров" на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" с директор проф. Драгомир Марчев, както при всяко интересно астрономическо явление, ще осигури свободен достъп до телескопите си за всички любители на астрономията да наблюдават транзита на Венера пред диска на Слънцето на 6 юни 2012 г. Центърът, който се намира на покрива на Корпус 3 на Университета, ще бъде отворен от 05:30 ч. до края на явлението.

• За повече информация за явлението от сайта на НАСА, кликнете тук.

• За изчисляване на точното време на контактите на транзита на Венера на 6 юни 2012 г. за мястото, където се намирате, кликнете тук.

• За снимки на транзита на Венера от 8 юни 2004 г. направени от Астрономическия център на Шуменския университет, кликнете тук.

venus transit

 Източник: Астрономически център Шуменски Университет "Епископ Константин Преславски"

Любопитно

Голямото Червено петно на Юпитер е ураганна система, която първоначално е била засечена в началото на 17 век.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube