Jupiter-EarthЗемното притегляне ще намалее осезаемо на 04 януари 2014г.

Изданието цитира британския астроном Патрик Мур, според когото необичайно астрономическо явление ще предизвика отслабване на земната гравитация.

В 9.47 ч. по Гринуич Плутон ще премине точно зад Юпитер, гледано от Земята. При такова изравняване на планетите комбинираната гравитационна сила на двете небесни тела за кратко ще придобие надмощие над земното притегляне и ние ще тежим по-малко.

Все пак няма да се носим във въздуха като балони с хелий, както правят астронавтите при симулирана нулева гравитация.

Мур твърди, че ще можем да изпитаме усещането за лекота, ако в точния момент подскочим във въздуха. Падането ни ще отнеме цели 3 секунди, вместо обичайните 0.2 секунди, смята ученият.

Скептиците се съмняват, че "Денят с нулева гравитация" е планирана мащабна шега, за да накара хората да подскачат масово на 4 януари 2014 г.

Астрономите обаче отдавна очакват явления, свързани с подравняване на планетите на тази дата, когато всички планети ще се паднат от една и съща страна на Слънцето.

В социалните мрежи разнообразни групи планират зрелищни каскади, които ще излъчват онлайн в уречения час. В микроблогинг платформата Twitter за събитието има създаден специален хаштаг #ZeroGDay, а много от тези, които не вярват, че земната гравитация може да се промени, също тайничко ще подскочат на 4 януари.

Jupiter-Earth

Юпитер, пред земята.

Източник: News Hound

 

Любопитно

Кометата Хейл Боп изхвърля приблизително 250 тона газ и прах в секунда. Това е около 50 пъти повече, отколото повечето други комети.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube