sunsetmarsМарсоходът Opportunity посрещна 5000 залеза, което е рекорд. НАСА отбелязва, че първоначалният план е мисията на Opportunity да продължи само 90 дни.

Системите на Opportunity обаче се оказват доста по-издръжливи. Те работят вече повече от 5000 марсиански дни. Един марсиански ден продължава с 40 минути повече спрямо денонощие на Земята.

Opportunity стъпи на Марс на 25-ти януари 2004 г. За това време Opportunity е научил доста за Червената планета. Освен това показва завидна издръжливост и през марсианската зима, когато има период от няколко месеца на слаба слънчева светлина и следователно малко енергия за марсохода, който се захранва от соларни панели.

За тези 5000 дни Opportunity е пропътувал 45 км. от мястото си на кацане. Той е изпратил около 225 000 снимки от Марс, които се качват своевременно и в интернет за свободен достъп.

Освен снимки, марсоходът праща до Земята и голям обем важна информация. Той откри доказателства за наличие на индикации, че на Марс е имало е имало течаща вода на повърхността и най-вероятно има залежи и в почвата. Opportunity е изследвал и няколко кратера, които му помагат да изучи историята на планетата. Мисията на Opportunity ще продължи докато той не се повреди.

Любопитно

Кометата Халей се появява всяка 76та година.

Вход

Hypercube

Rotating Hypercube